Top

SADA tim

Ponosni smo što je naš projekat Osnovne Škole “Vera Miščević” u Belegišu nominovan za još jednuprestižnu nagradu – Mies van der Rohe nagradu 2024 (European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards 2024)! Ovaj projekat prepoznat je među 362 nominovana projekta iz cele Evrope. Za preporuku je zaslužen tim Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture (BINA) koji je prepoznao kvalitete i iskorak u arhitekturi koji objekat ove škole pruža.

Da se podsetimo, okosnica koncepta za ovaj projekat je upravo blizina Dunava. Objekat škole predstavlja izgrađenu strukturu koja je dozvolila da je Dunav preseče, on ne zaustavlja uticaj reke već ga propušta i omogućava da se dalje širi. Sa jedne strane jasno se čita pravilna matrica i uticaj čoveka, a sa druge ulice kreću da krivudaju, oponašaju reku i diktiraju okruženje. Tema procepa, pukotine čita se u faormi objekta, a direktno je inspirisana rekom koja prosecajući tlo formira živopisne prostore.

Kao i u svakom našem projektu, posebna pažnja posvećuje se pristupačnosti – rampe i platforme za savladavanje prepreka prisutne u procesu projektovanja od početne faze. Ovi elementi imaju ravnopravnu ulogu u kompoziciji prostora.

Ova nominacija je potvrda o posvećenosti i kreativnosti našeg tima u oblikovanju kvalitetnih i inovativnih prostora. Takođe, ona za nas predstavlja izuzetnu motivaciju da nastavimo da vredno radimo i promišljamo arhitekturu. Objavljivanje projekata koji su ušli u drugi krug zakazano je za januar 2024.