Top

Jedan od velikih i značajnih projekata koji nosi potpis Studija A&D je osnovna škola u Novim Banovcima. Za ovaj kompleksni poduhvat SADA tim je dobio i prestižnu nagradu u oblasti arhitekture za 2021. godinu od strane „BIG SEE“.

Zadatak arhitektonskog tima je bio da postojeći objekat dogradi, kao i da celom kompleksu pruži jedan potpuno novi izgled.

U priči sa jednim od arhitekata Studia A&D koja je bila deo tima na ovom velikom projektu, Jovankom Gojković, pokušaćemo da detaljno pojasnimo šta se sve radilo u Novim Banovcima tokom rekonstrukcije Osnovne škole „Nikola Tesla“.

Škola se sastoji od tri zasebna objekta koji su međusobno povezani. Škola i fiskulturna sala su u potpunsti rekonstruisani, a novoizgrađeni deo povezuje postojeće objekte.

„Pozicija kompleksa u urbanom tkivu je imala značajan uticaj prilikom projektovanja. S obzirom na to da se škola nalazi neposredno uz crkvu, i sa njom formira centar naselja, tema zajednice i okupljanja bila je ključna za ovaj projekat“, istakla je arhitekta Jovanka Gojković iz Studija A&D.

Novoizgrađeni objekat se sastoji iz dve celine koje su međusobno spojene stepenišnim prostorom i sa postojećim objektima se povezuje preko toplih veza.

“Bez obzira što su svi delovi međusobno povezani i zajedno predstavljaju jedinstveni kompleks, u oblikovnom smislu postoje jasna razgraničenja. Novoizgrađeni objekat svojom formom i pozicijom određuje trg koji predstavlja prostor okupljanja i nalazi se ispred crkve. Tema okupljanja se provlači i kroz unutrašnjost objekta. Glavni ulaz se otvara ka unutrašnjem atrijumu koji spaja sve etaže i formira centar za druženje i razgovor u školi”, objasnila je Jovanka Gojković.

Dve celine, dva materijala

Novoizgrađeni objekat se sastoji od dve celine što se jasno ogleda i u materijalizaciji i koloritu. Fasada i krov prve celine (crna kuća) su izrađeni od falcovanog lima. Upotrebljen je fasadni i krovni sistem Prefalz kompanije Prefa, koji predstavlja ventilisanu fasadu sačinjenu od falcovanog lima na potkonstrukciji.

Fasada druge celine (bela kuća) popločana je fibercementnim pločama, kompanije Silbonit, na potkonstrukciji, dok je na krovu ponovo primenjen Prefalz sistem. Fasade postojećih objekata su izvedene od fibercementnih ploča Silbonit.

Veliki je izazov ovog komplesnog projekta je bio izbor materijala za limenu fasadu, koja je u svom sistemskom rešenju imala drvenu potkonstrukciju. “S obzirom da takav sistem nije zadovoljavao klasu gorivosti propisanu za konkretnu poziciju, radili smo sa proizvođačem i izvođačem da pronađemo rešenje koje ispunjava sve zahteve”, dodaje Gojkovićeva.

Kontrola dnevne svetlosti

Motiv svetlosti se koristi kako bi se naglasile vertikalne komunikacije i prostori okupljanja u objektu, kao i tople veze koje spajaju postojeće i novoizgrađeni objekat. Dnevno svetlo u učionicama se kontroliše žaluzinama, a prostori biblioteke i medijateke u potkrovlju su osvetljeni preko krovnih prozora koji unose dodatnu dinamiku u igru svetla i senke u objektu.

Korišćene su spoljne žaluzine na motorni pogon kompanije Vipol i unutrašnji rolo zastori. Kada se skupe, žaluzine su u potpunosti skrivene u ventilisanoj fasadi. Spuštene, žaluzine stvaraju dinamiku na svedenim fasadama.

Izazov kosih staklenih krovova

Objekat je armiranobetonska konstrukcija livena na licu mesta. U konstruktivnom smislu je ramovska-okvirna konstrukcija koju čine stubovi i grede. U krovu, grede su kose, i prate formu objekta. Krovnu konstrukciju čine čelične rožnjače, koje se oslanjaju na kose betonske grede, i drveni rogovi, a preko njih je izveden limeni pokrivač.

“Na ovom projektu veliki izazov bilo je projektovanje i izvođenje kosih staklenih krovova, gde smo mi kao projektanti arhitekture, blisko sarađivali sa projektantima konstrukcije, proizvođačima sistema i izvođačima radova, kako bismo pronašli što elegantnije rešenje.” – priseća se Jovanka.

Mirealni plafoni, eposkidni podovi

U objektima su izvedeni spušteni plafoni u svim prostorijama – primenjeni su kasetirani mineralni plafoni kompanije Armstrong u kombinaciji sa monolitnim plafonima. Podovi su izvedeni kao epoksidni, kompanije BASF.

Škola ima 20 učionica, od kojih je osam u novoizgrađenom objektu. Prizemlje novoizgrađenog objekta je posvećeno zajedničkim prostorima – trpezariji, produženom boravku i prostorijama sportskog kluba, dok se učionice nalaze na spratu.

Recept za uspešan projekat

Projektovanje i izvođenje uvek donose mnogo izazova. Zato Studio A&D Architects veliku pažnju poklanja tehničkim detaljima i razradi projekata. “Uvek smo uključeni u izvođenje, jer prilikom izvođenja često iskrsnu problemi koji nisu mogli da se predvide. Saradnja sa projektantima instalacija je ključna za svaki uspešno izveden projekat, a jako često sarađujemo i direktno sa proizvođačima kako bismo pronašli najbolje rešenje”, zaključuje Jovanka Gojković.

Faktografija
 • naziv objekta: Rekonstrukcija i dogradnja OŠ „Nikola Tesla“
 • mesto: Novi Banovci
 • investitor: Opštinska Uprava opštine Stara Pazova
 • autori projekta:  Studio A&D Architects
 • autorski tim: Danilo Grahovac, Ivana Mijailović, Jovanka Gojković
 • saradnici: Asmec Consultants, Quiddita
 • godina projektovanja: 2018.
 • godina izgradnje: 2020.
 • površina bruto: 3.508 m2
 • površina parcele: 5.800 m2
 • spratnost: P+1+Pk
 • investiciona vrednost: 400.000.000,00 din.
 • fotografija: Miloš Martinović, Boško Karanović